Šest životnih koraka – Zahvalnost

Šesti se korak zove zahvalnost. Oprostite mi na ovoj tvrdnji, ali mi smo kronično nezahvalni i toliko toga u životu uzimamo zdravo za gotovo.

Podrazumijeva nam se da se svako jutro probudimo. Kad nešto želimo pa to i ostvarimo, umjesto da se zahvalimo, mi znamo reći: “Pa dobro, bilo je i vrijeme.”

Ušli smo u samootuđenje, otuđeni smo od drugih i od prirode. Kad mi netko za rođendan pošalje poruku u kojoj piše S.R., samo potvrđuje golemu otuđenost koja nas je zahvatila.

 

Što smo zahvalniji za sve u svom životu, nalazimo sve više razloga da budemo zahvalni. Zahvalnost je kvaliteta koja nemjerljivo pridonosi našoj sreći, jer ona je temeljni aspekt ljubavi.

Zahvalnost zahtijeva odgovornost. Ona nas obogaćuje i produbljuje i nemoguće je biti zabrinut, ljut ili depresivan u prisustvu istinske zahvalnosti.

Počnimo njegovati svoje vrijednosti i talente. Budimo zahvalni na ljudima u svom životu, na onima koje volimo kao i na onima koje možda ne volimo jer svi su oni na kraju puta isti – naši učitelji. Budimo zahvalni na njima i shvatit ćemo koliko smo dirljivo prekrasni, koliko smo moćni i blagoslovljeni samo zbog činjenice da smo ovdje.

 

Najbolje stvari u životu su besplatne, zahvalnost je besplatna, nema cijene. Zahvalnost je svetište koje nam dozvoljava da volimo još dublje.

Biti u stanju oprostiti sve povrede najveći je dar koji možemo pružiti sebi, iako je malo ljudi zahvalno na tome.

Previše se žurimo kroz život ignorirajući njegovu divotu, dok se guramo kroz gomilu pretjeranih aktivnosti i samonametnutih obaveza. Prolazimo krajolicima od kojih zastaje dah, no jedva ih zapažamo, pijemo vodu  i jedemo hranu bez svijesti i potrebe da zahvalimo što se možemo odnekud prehraniti.

 

Počnimo zahvaljivati na svemu.

Neka nam svaki trenutak bude potpun. Živimo svaki trenutak kao da naredni neće ni doći jer ćemo ga tek tako proživjeti u potpunosti. Znamo da možemo umrijeti u svakom trenutku, da nam je možda baš ovaj trenutak posljednji.

Problem je smrt prije smrti, živjeti mrtav život. A mrtvi smo dokle god smo kruti, ukočeni, zatvoreni i nezahvalni.

Jednog dana, u onom trenutku koji dolazi tiho i nenajavljeno, umrijet će samo oni koji su već bili mrtvi.

Hvala vam što ste tu.

Volim vas.

 

O šest razina koje su me dovele do izlječenja možete čitati u knjizi “Šest milimetara – Ispovijest o boli i pobjedi”.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)